Paolo Angeli

12/01/2007    Curating, Havenkwartier, WILLIE

Live concert by Paolo Angeli (Italy) on prepared Sardinian guitar and a tasty Italian dinner with live table music by Green Smogg at WILLIE.

Paolo Angeli plays solo guitar music performed on the ‘Giant’ Sardinian guitar, which is sized between a conventional guitar and a double bass, and is tuned lower than a standard guitar. Paolo Angeli has taken this folk instrument and has completely re-tooled it: There is a large mechanical claw stuck onto the side of the body of the instrument, which he uses to pluck counter melodies, piano-like hammers, operated by foot pedals strike the strings and lastly, many extra strings as well as 13 pickups and microphones have been added to further extend the variety of what his instrument can do.

Review by MOMI:

Afgelopen zaterdag was er bij WILLIE de eerste van een serie eetbare avonden met live muziek. Een erg smakelijk italiaans drie gangen diner begeleidt door de ambient blues van Green Smogg, met als toetje een wonderbaarlijk mooi optreden van Paolo Angeli. Na de eerste hap van een helder paddestoelensoepje spint Green Smogg (gitarist Mike Grooten en bassist/toetsenist Bastiaan van Zwieten) een fijn klanktapijt van samples en gitaar. Repeterende blues riffs, soms tegen de psychedelica aanleunende gitaarsolo’s in combinatie met ambient synths en spaarzame beats. Nergens overheersend, waardoor fijn om bij te eten. In totaal spelen ze twee nummers van elk ongeveer drie kwartier lang.

Als we ook de rijk gevulde salade en het hoofdgerecht (pasta carbonara of pasta pesto) achter de kiezen hebben, zijn we aangeland bij een kop koffie en het optreden van Paolo Angeli. Deze gitarist is afkomstig uit Sardinië, waar een heel eigen traditie van improvisatie bestaat. Het geluid van de Sardinische gitaar houdt zich op tussen dat van de folkgitaar en dat van de akoestische bas. Angeli heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het instrument, en de oorspronkelijke, ‘Sardineense’ gitaar uitgebreid met een wirwar aan modificaties.

Zo bespeelt Angeli met beide voeten in totaal zes pedalen, die verbonden met kleine hamer-elementen de afzonderlijke snaren van ritmische impulsen voorzien. Angeli bespeelt het instrument zowel tokkelend als met strijkstok, in combinatie met elektronische randappartuur. De gitaar heeft maarliefst 13 outputs en in het klankgat, wat behalve de ‘normale’ set snaren ook overspannen is met horizontaal geplaatste extra snaren, bevinden zicht twee verplaatsbare, roterende aanslagsnaartjes (volgt u het nog?). Bovendien worden ook nog een ruime keur aan hulpmiddelen ingezet om het geluid van dit weergaloze instrument verder te beïnvloeden.

Maar Paolo Angeli is niet alleen een bekwaam instrumentenbouwer. Hij is vooral ongelooflijk virtuoos op zijn gemodificeerde instrument. In twee experimentele maar toegankelijke improvisaties van ongeveer een half uur neemt hij de goed gevulde zaal mee in een ademloze luistersessie, waarin veel eigen composities, maar ook een prachtige bewerking van Björks Hyper Ballad.